3D Yazıcıdan Çıktı Almak
Yayımlanma Tarihi : 11 kasım 2019 20:11
...
Üç boyutlu yazıcılar günlük hayatımızın bir parçası haline gelmeye başlıyor. İnsanların bir çoğu 3d yazıcı ile neler yapabileceğinin farkında. Fakat daha fazla kısmı ise bu farkındalığa henüz sahip değil. Sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçen insanlar üç boyutlu yazıcıdan tam olarak ne bekleyeceklerini bilmediklerini tespit ettik. Bu yüzden bu yazıyı yazma gereği hissettik.
3 Boyutlu Yazıcı ile neler üretilebilir?
Söz gereği hayal ettiğiniz her şeyi üretebilirsiniz. Fakat hayallerinizde malzeme seçimi yapmanız gerekir. Şuan metal baskı yapabilen üç boyutlu yazıcılar var fakat bunlara erişmek hem masraflı hemde zahmetli. En yaygın olan 3d yazıcılar, ABS, PLA gibi plastikler ile baskı alabilen masaüstü 3d yazıcılardır. Bu yazıcılarla bilgisayar ortamında çizdiğiniz her model 3d çıktı olarak alınabilir. Hatta geleneksel üretim metotlarıyla asla yapılamayacak yada tek parça olarak üretilemeyecek pek çok şey 3d yazıcılar kullanılarak yapılabilir. 3D yazıcının baskı hacmi çerçevesinde dilediğiniz modeli çıktı alabilirsiniz. Eğer üretmek istediğiniz obje daha büyükse bunu parçalara bölmek ve dışarıda birleştirmeniz gerekmektedir. Bu yöntemle teknik olarak kendi evinizi kendiniz üretebilirsiniz. Fakat şuan ki 3d yazıcı hızı göz önüne alındığında bu biraz uzun sürer. Ama evinizde kendinize özel avize üretmek istiyorsanız bunu pek kolay bir şekilde üretebilirsiniz. Sadece size özel bir avize başka türlü nasıl mümkün olabilir?
Kişisel kullanımın yanı sıra ticari ürünler üretmek, prototip üretmek isteyen kullanıcılar için bu cihazlar biçilmiş kaftan. Eğer yeni bir ürün üretiyorsanız kesinlikle 3d prototip ihtiyacınız oluyordur. Bu prototipleri üretmek için 3d yazıcılardan faydalanabilirsiniz.
3D Yazıcı çıktıları ne kadar hassastır?
Öncelikle bilinmesi gereken bir konu var. 3D yazıcılar katmanlı üretim mantığıyla çalışır. Yani çıktı alınması istenen modelin bir yüzeyi alt yüzey olarak seçilir ve yazıcı alt yüzeyden başlayarak katman katman baskı yapar ve üst katmana geçer. Bu katmanların yüksekliği çıktının kalitesini belirler. Bu katman yüksekliğinin alt ve üst limitleri vardır. Katman yüksekliği değeri sayısal olarak küçüldükçe baskının kalitesi artar. Bu çözünürlük değerli günümüzde masaüstü fdm tipi yazıcılar göz önüne alındığında 50 mikron ile 400 mikron arasında değişiklik göstermektedir. Yani 50 mikronluk bir baskıda 1 mm baskı alabilmek için 20 katman baskı yapılması gerekir. Buda doğal olarak baskı süresinin uzamasına sebep olur. Üç boyutlu yazıcıdan çıktı alınan parçanın özelliğine göre katman yüksekliği belirlenebilir. Her parçanın 50 mikronla basılmasına ihtiyaç yoktur. Genellikle iyi baskı almak için 100 mikron hızlı ama iyi almak için ise 200 hızlı almak için ise 300-400 mikron seçenekleri tercih edilir. Aşağıda ki görselde 1 numaralı baskı yüksek çözünülürlüklü yani 100 mikron iken 4 numaralı baskı 400 mikrona tekabül etmektedir.
Yani 3D Yazıcılar oldukça hassas cihazlar ve her geçen gün dahada hassas baskılar almak mümkün hale geliyor. Hem zaman hemde çözünürlük iyileştirmeleri ile gelecekte bizi çok daha farklı konseptte bir dünya bekliyor olacak.
3D Yazıcı ile kalıp çıkarılabilir mi?
3D yazıcıların bir diğer kullanım amaçlarından biri kalıpçılıktır. Metal döküm yapmak istediğinizi varsayalım. Dökümünüz için bir kalıba ihtiyaç duyuyorsunuz ve bu kalıbı çıkartmak pek çok yönteme sahipsiniz. Fakat bu yöntemlerin arasında en hızlı ve en ucuz olanı 3d yazıcılardır. 3D yazıcı çıktısı alarak hem kalıbınızı oluşturabilirsiniz hemde doğrudan üreteceğiniz ürünün kendisini. Hem ürün üzerinde görsel olarak iyileştirmelere yapabilmeniz adına hemde ölçülendirme kontrolü adına bu cihazlar üretim sürecinize katkı sağlar. Plastik enjeksiyon sistemleri için bir kalıp hazırlama maliyeti 30.000 - 60.000 olduğunu düşünürsek bu kalıpta yanlış bir şeylerin olma ihtimali gerçekten çok büyük bir kayıptır. 3D Yazıcı kullanarak belki bu kalıp maliyetinden kaçamıyorsunuz ama en azından kalıbın üretim zamanından ve kalıbın doğruluğundan emin olabiliyorsunuz. Pek çok sektörde bu anlamda 3d yazıcılar kullanılmaktadır. Sizde yeni ürünler geliştiren biriyseniz ve hala üç boyutlu yazıcılar ile çalışma yapmadıysanız mutlaka bizimle iletişime geçerek ücretsiz numune talebinde bulunmalısınız.
3D Yazıcı çıktıları sağlam mıdır?
Üç boyutlu yazıcılarda kullanılan malzemeler farklılık göstermektedir. Çeşitli katkılarla basılan çıktılar daha sağlam yada daha zayıf olabilir. 3d yazıcı çıktısının sağlamlığını etkileyen unsurlardan biri malzemedir. Diğeri ise baskının iç doluluğu. 3D çıktı alırken nesnenin içinin ne kadar dolu olacağını seçebiliriz. Yani aynı dış görünümü birebir aynı olan iki çıktıdan biri sağlam diğeri dandik olabilir. Eğer içi tam dolu şekilde basılırsa, kullanılan hammadde miktarı artar dolayısıyla maliyet artar, büyük parçalarda bu 3d çıktının fiyatını etkiler fakat küçük parçalarda çok bir şey değiltirmez. Hammadde maliyetinin yanı sıra baskı süresinide değiştirir. Üretilecek olan ürünün nerede ve nasıl kullanılacağına bağlı olarak malzeme doluluğu ve malzeme seçimi yapılabilir. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki evet 3D yazıcı çıktıları en az enjeksiyonda üretilen plastikler kadar sağlamdır.
3D Yazıcı kartuşu nedir?
3D Yazıcıların kartuşu abs yada pla plastiklerdir. Bu plastikler ip şekline getirilip bir makaraya sarılmıştır. Bu sayede 3b yazıcılarda kullanılabilmektedir. 3b yazıcı kartuşuna filament adı verilmekte. Plastikler hakkında bilgi sahibi olan herkes abs ile ilgili fikir sahibidir. Petrol bazlı bir plastiktir, sanayide yoğun olarak kullanılmaktadır, tüketici ürünlerinde tercih edilir fakat pla pek bilinmeyebilir. Bunun sebebi biraz narindir. PLA sıcağa gelemez daha kırılgandır fakat bir özelliği var ki o sebeple baş tacıdır. PLA biyo-plastik bir malzemedir. Yani bitkiseldir. Yani doğaya zarar vermez. Doğada geri dönüşümü mevcuttur, gıda ile temas eden ürünlerde tercih edilir.
3D Yazıcı kartuşu fiyatı nedir?
3B yazıcı kartuşlarına filament denir. Filamentler genellikle 1 kg ağırlında makaralarda satılırlar. Bunlar kalite kalite, malzeme malzeme değişmektedir. Her filament her yazıcıda teknik olarak kullanılabilir bunda bir engel yoktur. Fakat genellikle yazıcı üreticileri kendi filamentlerini önermektedirler. Bunu sebebi 3d çıktının kalitesidir. Tabla sıcaklığı, filamentin erime sıcaklığı, akış hızı, yoğunluğu gibi parametler üretici tarafından kendi filamentlerine göre ayarlanır. Bu ayarları yapabilmek için çok sayıda baskıda deneme yapmanız gerekir. Bu süreçleri tekrar tekrar yaşamamanız adına 3d yazıcı üreticileri kendi filamentlerini önerir. Buda 3d yazıcı kartuşu fiyatının değişken olmasına sebep olur. Yeni bir yazıcı almadan önce hangi filamentler ile kullanılabileceğini öğrenip fiyat araştırması yapmanız sizin yararınıza olur. Piyasada genel olarak bulunan filamentler 1 kg ücreti 60 TL'den başlayıp 400 TL'ye kadar değişmektedir. 1 kg filament pek çok baskı alabilmenize olanak tanır.
3D Yazıcı çıktısı nasıl alınır?
3D yazıcı çıktısı alabilmek için öncelikle tabii olarak 3d yazıcı sahibi olmalı yada 3d baskı hizmeti almalısınız. Eğer 3d yazıcılara göz atmak isterseniz sitemizde ilgili linklerden ulaşabilirsiniz. Eğer yazıcı fiyatları sizin için yüksekse yada sürekli kullanım yapmayacak bir iki seferlik işiniz var ise 3d yazıcı kiralayabilirsiniz. Bu hizmetin adına sitemizde 3D Baskı adı verilmekte. Yazdırmak istediğiniz 3d modeli 3D Baskı sayfamızdan yükleyerek 3d çıktı için fiyat teklifi alabilirsiniz. Modelinizi yüklerken hangi renkte baskı almak istediğini ve modelinizde önemli noktaları not olarak ekleyerek daha doğru fiyat teklifleri alabilirsiniz. kaynakça:https://3dedi.com/blog
Yorumlar
Yorum Gönder