Ana içeriğe atla

Filament Nedir? 3D Yazıcı Filament Çeşitleri | Hangisini Tercih Etmelisin?

Tahminimce, filamentin ne olduğunu merak ediyorsun ya da hangi filament çeşidini seçmen gerektiği noktasında aklına takılanlar var.
Bu yazıda seni detaylı şekilde bilgilendirmek istiyoruz. En iyi filamentleri, en uygun fiyatlıları, ne işe yaradıklarını, ihtiyacına göre nasıl seçim yapman gerektiği, hepsi bu yazıda.
Haydi temelden başlayalım!
Filament ve filament çeşitleri hakkında detaylı bilgi edindikten sonra 3D Yazıcı Nedir? ve Fiyat Performansa Göre Uygun 3D Yazıcı Çeşitleri yazılarımızı inceleyebilirsiniz!

Filament Nedir?

Filament, 3 boyutlu yazıcıların modellemesi için kullanılan termoplastik hammaddedir. Farklı özelliklerde, farklı sıcaklıklarla çalışılması gereken birçok filament çeşidi bulunmaktadır. 3D baskı işleminde kullanılan filament en az 3D yazıcı kadar önemlidir. Filament kalitesi ve teknik özellikleri baskı kalitesini doğrudan etkilemektedir. İki farklı çapta filament vardır: 1,75 mm ve 2,85 mm/3 mm.

Filament Çeşitleri ve Özellikleri

  • PLA (Poliaktirk Asit)
  • ABS (Akrilonitril Büdadien Stiren)
  • PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-Modified)
  • Esnek (Flex)
  • TPU (Termoplastik Poliüretan)
  • Özel Filamentler
Ev tipi 3D baskı işlemleri için ABS, PLA, PETG, Flex ve TPU türü filamentler kullanılmaktadır. Özel filament diye yazdığımız tür filamentler ise farklı endüstrilerde farklı amaçlarla kullanılmaktadırlar. Aşağıdaki incelemede saymadığımız özel filamentler arasında bakır, carbon fiber, suda eriyen, metal, fosforlu, PVA, polikarbonat filamentler bulunmaktadır. Tüm bu filamentleri sitemizde inceleyebilirsiniz.

PLA Filament Nedir? Özellikleri Nelerdir?

3 boyutlu yazıcılar ilk çıktığında sadece PLA ve ABS olarak iki çeşitte yapısal malzeme bulunuyordu. PLA organik kökenden gelen filament türü olarak nitelendirilmektedir. PLA, filament çeşitleri arasında en popüler olanıdır. Evde baskı almak için en yaygın kullanılan türdür.
PLA filamentlerde ABS’ye göre daha düşük sıcaklıklarda baskı alınmaktadır. Biyolojik olarak parçalanabilen bir yapısı vardır ve bu özelliği ile birçok filament türünden çok daha çevrecidir. Bir diğer özelliği ise baskı esnasında dışarıya kötü koku yaymamasıyla bilinir. ABS’ye göre basımı oldukça kolaydır.
PLA sert bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı dayanıklıdır. Ancak hafif esnekliğe sahip ve kırılgandır. Basım sıcaklığı 190°C – 220° değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 50°C – 70°C aralığında önerilir.
Kullanım alanlarından bahsedecek olursak sağlığa zararlı bir madde olmadığı için insan vücudu ile temas edebilecek ürünlerde kullanılabilirler. Ayrıca parlak bir yapıya sahip oldukları için de genellikle göze hitap eden ürünlerde de kullanım için tercih edilirler. Buna örek verecek olursak oyuncaklar, mutfak araç-gereci, saklama kapları gibi ürünleri sıralayabiliriz. Kırılgan bir yapıya sahip olduğundan telefon kılıfı gibi ürünler için kullanılmamasını öneriyoruz 🙂

ABS Filament Nedir? Özellikleri Nelerdir?

PLA’dan sonra en popüler filament çeşidi ABS’dir. Hammadde özellikleri sebebiyle PLA’ya göre basımı biraz daha zor olsa da teknik özellikleri bakımından birçok konuda PLA’dan üstündür. Bu sebeple ev eşyaları ve tüketim ürünlerinde genellikle ABS hammaddeli ürün bulunmaktadır.
Yüksek dayanıklılığa sahiptir ve yüksek sıcaklıkta baskı işlemi yapmaktadır. Yüksek sıcaklıkta işlem gördüğü için 3D yazıcı kullanıcısı baskı esnasında oluşan dumana ve baskıdaki eğilme yönelimine dikkat etmelidir. Mutlaka bir ısıtma yatağı ile iyi havalandırılan bir bölgede baskı işlemi görmelidir.
Düşük esnekliğe sahiptir. Hammadde özelliği sebebiyle yiyecek ve içecekler ile kullanılması önerilmez. Basım sıcaklığı 230°C – 260°C değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığının ise 80°C – 120°C arasında olması önerilir.
Teknik özellikleri itibari ile ABS daha genel amaçlı kullanım alanına sahiptir. LEGO’larda, telefon kılıflarında, oyuncaklarda, otomobillerde, elektrik ekipmanlarında ve birçok alanda ABS kullanılmaktadır.

PETG Filament Nedir? Özellikleri Nelerdir?

PET (Polietilen tereftalat), dünyada en yaygın kullanılan plastik çeşididir. Su ve meşrubat şişeleri, mutfak gereçleri, kurabiye kalıpları, giyim lifleri gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Basımı PLA kadar kolaydır ve hammadde olarak tamamen geri dönüştürülebilir. PLA’dan kolay kullanımı ve ABS’den daha dayanıklı olması sebebi ile PLA ve ABS arasındaki orta yol olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca hafif ve esnek bir yapıya sahiptir.
PETG havadaki nemi emer, bu sebeple filamentin serin ve kuru bir ortamda bulundurulması gerekir. Basım sıcaklığı 220°C–250°C değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığının ise 60°C–70°C arasında olması önerilir.

Esnek(Flex) Veya TPU Filamentler

Esnek filament çeşitleri olarak TPU (Termoplastik Poliüretan), TPE (Termoplastik Elastomerler) ve TPC (Termoplastik Kopolyester) türleri sıkılıkla karşımıza çıkmaktadır.
TPE kauçuk özelliklerine benzer niteliklere sahiptir. Genellikle otomotiv, ev aletleri ve tıbbi malzemelerde kullanılırlar. TPU, özel bir TPE çeşidi ve 3D yazıcı filamentidir. TPE geneline göre biraz daha katı bir yapıya sahiptir. Soğuktaki esnekliğini daha iyi koruma özelliği taşır. TPC ise TPU kadar yaygın değildir. Temel ayrıcalığı kimyasala ve Ultraviyole ışına maruz kalması ve yüksek ısıya olan direncidir.
Basım sıcaklığı 210°C–235°C değeleri arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 60°C–70°C arasında önerilir. Giyilebilir malzemeler (ayakkabı, bileklik vb.), oyuncaklar ve telefon kılıfları gibi kullanım alanların sahiptirler.

Ahşap, Tahta, Bambu Filamentler

Ağaç lifi ile PLA karışımı olan malzemelerdir. Ele alındığında tahta hissi vermektedirler ve hoş görünüme sahip objeler oluştururlar. Esneklik ve çekme gücü gibi fonksiyonel özelliklerine bakılan yerlerde az, görünümlerine dikkat edilen yerlerde ise fazla kullanılan filament türleridir.

Ev dekorasyonlarında ve biblolarda sıklıkla kullanılırlar. Basım sıcaklıkları 195°C–220°C arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 60°C–70°C arasında önerilmektedir.

Şeffaf Filamentler

Şeffaf (transparan) ürünler oluşturmak için baskıda kullanılan geliştirilmiş PLA ve PETG filamentler bulunmaktadır. Bu sebeple teknik özellikler bakımından bu hammaddeler ile aynı özelliklere sahiptirler. Bu tip filamentler kullanılırken baskıda dikkat edilmesi gereken nokta, basılmak istenen ürünün duvar kalınlığı 3D yazıcınızın nozzle çapından ne kadar fazla ise objedeki şeffaflık o kadar düşük olur.

Antibakteriyel Filamentler

PLA katkılı bir filament çeşididir. Kullanıldıkları parça üzerinde bakteri bulundurmazlar. Teknik özellikleri bakımından hemen hemen PLA ile aynıdır. Eğitim ve gıda sektörlerinde, mutfak ve banyolarda, özellikle bakteri barındırabilecek ortamlarda kullanılırlar. Hammaddesi PLA olması dolayısı ile baskı anında da sağlığa zarar verici bir işlemden geçmezler.
Basım sıcaklıkları 185°C–195°C arasındadır. Yatak sıcaklığının ise 60°C–70°C olması önerilir.

Hangi 3D Filament Markasını Tavsiye Edersiniz ve Neden?




Biz Robotistan ailesi olarak 3D filament markaları içinde Esun markasını şiddetle öneriyoruz. Esun, ideal PLA ve ABS filamentlerin yanısıra naylon, ısıyla renk değiştiren, UV ve güneş ışığı ile renk değiştiren, bronz katkılı filament gibi birçok özel filament çeşidine de sahip. Ayrıca PLA+ ve ABS+ adında PLA ve ABS’nin yüksek kaliteli modelleri de Esun markasının içerisinde bulunuyor. Kalitesine bakıldığında fiyat performans olarak da tercih sebebi olduğunu düşünüyoruz 🙂

Bunun yanında üstün performanslı baskı kalitesine sahip olmak için tinylab 3D markalı filamentleri de şiddetle tavsiye ediyoruz. tinylab 3D marka filamentler Esun şirketi tarafından Robotistan için özel üretilmişlerdir. Bu özel filamentler PLA+ filamentlerin performanslarının artırılmış halleridir. Daha önce Esun marka filamentleri tercih eden kullanıcılar tinylab 3D modelleri gönül rahatlığı ile tercih edebilirler.

3D Yazıcı ve 3D Kalem İçin Ayrı Filament Mi Almalıyım?

3D kalemler için ayrı filamentler üretilmektedir. 3D yazıcı ile yapılan iş daha uzun sürdüğünden ve kullanım amaçları genellikle daha farklı olduğundan kullanılan filamentin uzunluğu ve özellikleri 3D kalemdeki beklentilerden farklı olabiliyor.




Sitemizde farklı renk tonlarını içeren farklı boyutlarda ve 25’li, 6’lı paketler halinde hazırlanmış 3D kalem filamentleri bulunuyor. Dilerseniz aşağıdaki butona tıklayarak daha detaylı inceleyebilirsiniz.

En Çok Kullanılan Renkler Hangileri?

Renk kullanım konusu ne basmak istediğinize ve nerede kullanacağınıza göre değişir. Profesyonel amaçlı kullanımda standartlara, kişisel kullanımda ise zevklere bakılır 🙂 En çok kullanılan renkler ise beyaz, siyah, gümüş filament renkleridir.



1kg filament kaç metre?

1.75mm çapa sahip 1 kg filament yaklaşık 330 m uzunluğa sahiptir. Filamentler ağırlığa göre satıldığından dolayı uzunlukları çaplarına göre değişiklik gösterebilir.kaynakça:https://3dedi.com/blog/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

3D Baskı Nedir - 3D Baskı Teknolojileri Nelerdir ? Yayımlanma Tarihi :11 kasım 2019 19:18 3D baskı nedir ? 3D baskı bilgisayar ortamında çizilmiş 3 boyutlu çizimleri gerçek bir nesneye dönüştürmeye verilen isimdir. 3D baskı teknolojileri ve tarihi... 3D baskı veya katkı üretimi, dijital bir dosyadan üç boyutlu katı cisimler yapma işlemidir. 3B basılı bir nesnenin yaratılması, ilave işlemler kullanılarak elde edilir. İlave bir işlemde, nesne oluşturulana kadar ardışık malzeme katmanlarını bırakarak bir nesne oluşturulur. Bu katmanların her biri, nihai nesnenin ince dilimlenmiş yatay bir kesiti olarak görülebilir. 3D baskı, örneğin bir freze makinesinde bir metal veya plastik parçasını kesen / oyup çıkartan üretimin tam tersidir. 3D baskı, geleneksel üretim yöntemlerinden daha az malzeme kullanarak karmaşık (işlevsel) şekiller üretmenizi sağlar. İçindekiler 3D Baskı Nasıl Çalışır? 3D Baskı Nasıl Yapılır - Nereden Başlamalı? 3D Baskı Endüstrisi 3D Yazıcı Kullan
Pet Şişeden Filament Üretildi Yayımlanma Tarihi : 11 kasım 2019 19:50 Pet şişe atıklarından 3d yazıcı filamenti üretildi. Geri dönüşüm sağlanarak 3 boyutlu yazıcılar için filament yapıldı İngiltere 3D baskı filament markası Filamentive, Tridea ortaklığıyla, tüketici sonrası PET plastik şişe atıklarından elde edilen %100 geri dönüştürülmüş plastik filament olan ONE PET'in piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Sürdürülebilirliğe odaklanan Filamentive, plastiğin 3D baskıdaki çevresel etkisini büyük ölçüde azaltma konusunda kararlı. Mevcut geri dönüştürülmüş malzeme ürün portföyüyle - ISO 14021'e göre üretildi - ONE PET'in piyasaya sürülmesi, tüketici sonrası plastik atıkların azaltılması için somut bir çaba anlamına geliyor. ONE PET'in piyasaya sürülmesi, misyonu atık gibi bir şeyin olmadığı fikrine dayanan benzer düşünceli Belçika geri dönüşüm işi Tridea ile yapılan ortaklığın sonucudur. İki şirket, plastik atıkları 3D yazıcı filamentine dönüştürmek için yerel to
3D Yazıcıdan Çıktı Almak Yayımlanma Tarihi : 11 kasım 2019 20:11 ... Üç boyutlu yazıcılar günlük hayatımızın bir parçası haline gelmeye başlıyor. İnsanların bir çoğu 3d yazıcı ile neler yapabileceğinin farkında. Fakat daha fazla kısmı ise bu farkındalığa henüz sahip değil. Sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçen insanlar üç boyutlu yazıcıdan tam olarak ne bekleyeceklerini bilmediklerini tespit ettik. Bu yüzden bu yazıyı yazma gereği hissettik.  3 Boyutlu Yazıcı ile neler üretilebilir? Söz gereği hayal ettiğiniz her şeyi üretebilirsiniz. Fakat hayallerinizde malzeme seçimi yapmanız gerekir. Şuan metal baskı yapabilen üç boyutlu yazıcılar var fakat bunlara erişmek hem masraflı hemde zahmetli. En yaygın olan 3d yazıcılar, ABS, PLA gibi plastikler ile baskı alabilen masaüstü 3d yazıcılardır. Bu yazıcılarla bilgisayar ortamında çizdiğiniz her model 3d çıktı olarak alınabilir. Hatta geleneksel üretim metotlarıyla asla yapılamayacak yada tek parça olarak üretilemeyecek